• ZenDO joga

  • ZenDO joga

  • ZenDO joga

  • ZenDO joga

​Tečaj: Zenovska gibalna praksa & pravilno dihanje (oktober & november)

Urnik: Četrtki, od 19:45 do 21:00 (+15 min za individualno vadbo)
Lokacija: Plesna dvorana SGGOŠ, Dunajska cesta 102. Brezplačno parkiranje.
Termini: 20.10., 27.10., 10.11. in 17.11.2022

Kakšna je narava izdiha in kakšna je narava vdiha? Kako prepoznati in zapolniti vrzeli v zbranosti, ki jih povzroča slabo oz. nepopolno dihanje? Kako pravilno dihanje vpliva na telo in um, kako omogoča optimalno delovanje in kako vpliva na razvoj pravilne čuječnosti oz. pozornosti ter pravilne zbranosti v mirovanju in gibanju? Kako ga uporabljamo za dosego globoke meditacijske absorbcije?

Na tečaju se bomo posvetili teoriji dihanja in gibalnim vajam raziskovanja, na koncu pa bomo na osnovi podanih vsebin vsakič izvedli tudi kratko skupinsko zenovsko meditacijo.
INFO & PRIJAVA NA TEČAJ >

​Tečaj: Vadba za zdravje in vitalnost (september & oktober)

Urnik: Četrtki, od 19:45 do 21:00
Lokacija: Plesna dvorana SGGOŠ, Dunajska cesta 102. Brezplačno parkiranje.
Termini: 22.09., 29.09., 6.10. in 13.10.2022

Prehod iz poletja v jesen je pomembno prehodno obdobje, ko se je potrebno prizemljiti, ustvariti notranjo stabilnost in ravnotežje. Pri vadbi joge se bomo zato v začetku sezone posvečali predvsem naši stabilnosti in osredotočenosti ter se tako postopoma pravilno in dobro pripravili na hladnejše dni.

Z vadbo dihalno-gibalnih form, ki so se izoblikovale na temelju starodavnih tradicij, bomo izkustveno raziskovali koordinacijo telesa in uma, krepili gibalne sposobnosti, razvijali pravilno dihanje in spodbujali energijski pretok. 

Teme: 
- izometrične in dihalne vaje (kikō/qigong) za krepitev moči telesa in uma;
- vaje za ohranjanje zdravja in vitalnosti v praksi in teoriji japonske tradicije ter kitajske tradicionalne medicine;
- vadba spodbujanja in potrjevanja stanja koordiniranega uma in telesa.
Prijave so zaključene.

​O programu

ZenDO joga se z različnimi vzorci telesne aktivnosti osredotoča na razvoj koordinacije uma in telesa, na mirno stanje, ki ga vzdržujemo pri mirovanju in pri delovanju. Gre za urjenje v Kiju, univerzalni energiji, ki je pomemben koncept, saj prežema vso pojavnost in je temelj človekove skladnosti z univerzumom.

Prakso našega programa ZenDO joga inspirirata predvsem indijski budistični menih Bodhidharma (rojen prbl. leta 440) in Tempu Nakamura (rojen leta 1876), ki se je posvečal raziskovanju metod dinamične meditacije in urjenja v notranji življenjski energiji. S svojim delom, ki ga je imenoval shin-shin-toitsu-do (pot poenotenja uma in telesa) je vplival na mnoge sisteme samorazvoja.

​Vsebine

Vadba vsebuje urjenje v naslednjih vsebinah:

Drža
- Dobra drža spodbuja dinamično ravnotežje uma in telesa. Pravilna drža uporablja vse mišice telesa in se izogiba preobremenitvi mišičnih skupin.
Meditacija - Z razvojem pozornosti in koncentracije se naučimo jasno opazovati delovanje našega uma.
Dihanje - Dihanje je eden najbolj osnovnih telesnih procesov. Učimo popolno, sproščeno, globoko dihanje, ki ugodno vpliva na splošno zdravstveno stanje. Pozorna vadba dihanja poveča sposobnost uma, da pravilno vodi telo.
Vizualizacija in domišljija - Ker um vodi telo, uporaba vizualizacije in domišljije na pozitiven način izboljša naše urjenje in delovanje nasploh.
Umiritev in sprostitev - Skozi vadbo posameznik spozna moč umiritve in pravilne sprostitve, ki olajša izzive vsakdanjega življenja.
Raztezanje in gibalne vaje - Raztezne ter ritmične gibalne vaje vadimo z namenom raziskovanja in izkušnje umiritve in sprostitve v gibanju.
Forme (kate) - Vadba enostavnejših in kompleksnejših dihalno-gibalnih form, ki izvirajo iz starodavnih vzhodnjaških tradicij.

​Galerija