Karate v Indiji
2018 | 19 | 20 | 21 22 23 24
V državi Telangana v Indiji, kjer se čas vrti počasneje kot v Evropi, zenovski samostan Indosan Sogenji v Adilabadu služi kot izjemno pomemben stebriček v lokalni skupnosti. V tem zavetju, kjer se prepletata tradicija in modrost, se od leta 2018 z zanosom izvaja šola Bodhidharma Zen Karate-DO.

Naša šola, Bodhidharma Zen Karate-DO, ki deluje pod okriljem Inštituta 108, ne le poučuje borilne veščine, temveč tudi spodbuja duhovno rast in povezanost med posamezniki. Bodhidharma Zen Karate-DO ni zgolj vadbeni program, temveč je tudi skupnost, ki se zaveda pomena povezovanja in medsebojne podpore.

V srcu te skupnosti stoji menih Shaku Bodhidhamma, čigar neomajna predanost otrokom in mladini daje samostanu še globlji pomen. Otroci in mladi, ki so našli svoj dom v tem zavetju, doživljajo karate ne le kot fizično vadbo, temveč tudi kot pot k samospoznanju in manifestaciji svojih potencialov. 

Skozi prakso se mladi učijo uravnavati svoje misli in čustva, kar jim pomaga pri soočanju z izzivi vsakdanjega življenja. Občutki učiteljev se prepletajo s čustvi učencev, ustvarjajo mostove med razumevanjem in zaupanjem. Delo v skupini udeležencem omogoča, da razvijajo empatijo in spoštovanje do drugih, saj se učijo sodelovati in podpirati svoje sovrstnike. Učitelji z veseljem opazujemo vsak napredek, vsak nasmeh. V tem duhu se učimo tudi hvaležnosti  hvaležnosti do sebe, do drugih in do življenja samega. 

Sodelovanje med Inštitutom 108 in zenovskim samostanom Indosan Sogenji se je v letu 2023 izrazilo tudi v našem prvem programu izmenjave študentov. 

​Bodhidharma Zen Karate-DO, 2024

januar, februar 2024 | Indija
V samostanu Indosan Sogenji smo tudi letos izvedli online izpite za vse otroke in veselimo smo, da skupina tako dobro napreduje. Samyak Bodhi ostaja inštruktor naše šole v Indiji, pri delu pa mu bo pomagala zenovska praktikantka Anananya, nosilka zeleno-modrega pasu.

Najlepša hvala za pomoč Sloveniji pri nakupu obutve in oblačil za samostan! Ossu! Katarina Seiga 👊🙂 
Chakshu Bodhi & Sensei Katarina Seiga Hribar

​Samyak Bodhi v Sloveniji, 2023

september, oktober 2023 | Slovenija
Sodelovanje med Inštitutom 108 in zenovskim samostanom Indosan Sogenji se je v letu 2023 izrazilo tudi v našem prvem programu izmenjave študentov. Samyak Bodhi se je v Sloveniji namreč udeležil dvomesečnega študija karateja skupaj z zenovsko prakso.
Gregor Svete, Katarina Seiga Hribar, Samyak Bodhi & Aleksander Seijitsu Kelšin, Ljubljana, Slovenija, 2023

​Bodhidharma Zen Karate-DO, 2023

februar, marec 2023 | Indija
Lep pozdrav iz samostana Indosan Sogenji! Tudi tokrat se vam iz srca zahvaljujem za podporo našim prizadevanjem za pomoč otrokom v Indosanu ter karateju v Indiji! Inštitut 108 je z izkupičkom zadnjih štirih tečajev ZenDO joge izdelal certifikate, ki bodo otrokom lahko kdaj kasneje služili kot potrdilo za opravljeno šolanje pod okriljem naše organizacije, izdelali smo pokrivala za zaščito glave pred vročim soncem ter kupili nekaj opreme za vadbo.

Najlepša hvala! Ossu! Katarina
Online izpiti v Indosan Sogenji. 19.02.2023

​Bodhidharma Zen Karate-DO, 2022

julij, avgust 2022 | Indija
Ko so se naši treningi tu končali, smo prav kmalu zatem pričeli z intenzivno dvomesečno vadbo v samostanu Indosan Sogenji v Indiji, ki jo je vodila naša učiteljica Katarina Seiga. Kasneje se ji je pri poučevanju pridružil še Aleksander Seijitsu.
Katarina Seiga med učenjem kate Pinan yondan.
To je že naše peto leto poučevanja karateja v Indiji in veseli smo, da smo v tej sezoni pridobili prvi zeleni pas.
Aleksander Seijitsu med učenjem nožnih udarcev.
Bodhidhamma Osho, Aleksander Seijitsu In Katarina Seiga z učenci po uspešno opravljenih izpitih.
Bodhi Jyoti, Bodhi Kirti in Katarina Seiga pred demonstracijo karateja v osnovni šoli v Sunkidiju.
Vsem iz srca hvala za pomoč s prispevkom donacije za samostan. Lepo je, da znamo tudi na ta način pokazati, da nas zen in karate povezujeta s posamezniki in skupnostjo čisto na drugem koncu planeta, kjer je realnost vsakdanjega življenja izrazito drugačna od tega, na kar smo navajeni pri nas. 

​Bodhidharma Zen Karate-DO, 2021

november, december 2021 | Indija
V zenovskem samostanu Indosan Sogenji, v državi Telangana v južni Indiji, od leta 2018 izvajamo šolo Bodhidharma Zen Karate-DO.

Ker se je stanje epidemije covid-19 v Indiji v zadnjih mesecih precej izboljšalo, smo izkoristili prvo priložnost in našo učiteljico Katarino Seigo Hribar poslali v Indijo. Zelo smo hvaležni, da imamo priložnost slediti Poti velikega patriarha Bodhidharme, ki je postavil temelje zenovske prakse, vključno z usposabljanjem v borilnih veščinah.
Katarina Seiga s štirinožnimi prebivalci samostana.
Jutranji trening v samostanu Indosan Sogenji.
Zahvaljujemo se učencem in sledilcem Inštituta 108, zavoda za borilne, zdravilne in meditativne veščine, za njihovo nesebično podporo samostanu. Ker je nasmeh pol zdravja, pa nam je tokrat z uporabnimi darilci na pomoč prijazno priskočila Ortodontska ordinacija Orto MG.

​Bodhidharma Zen Karate-DO, 2020

februar, marec 2020 | Indija
Meseca februarja pa vse do sredine marca 2020 je v zen budističnem samostanu Indosan Sogenji v Indiji potekal seminar Bodhidharma Zen Karate-DO, ki ga je vodila sensei Katarina Seiga Hribar.
Pozdrav pred prvim jutranjim treningom.
Dogodek je dobil ime po indijskem budističnem menihu Bodhidharmi (rojen prbl. leta 440), ki slovi predvsem po tem, da je na Kitajsko prinesel zen (chan) budizem. Poleg meditacije je učil tudi veščine za akumulacijo in cirkulacijo življenjske energije (qigong) ter sistematiziral vadbo borilnih veščin.
Udeležeci treningov so bili iz treh držav: Maharashtre, Telangane in Karnatake.
Treningi so potekali dvakrat dnevno, zjutraj ob 5:30 in popoldne ob 17:00.
Udeležeci so prišli iz treh indijskih držav: Maharashtra, Telangana in Karnataka. Pri vadbi so pokazali izjemen trud in motiviranost, kar je botrovalo tudi k temu, da je večina uspešno opravila izpit za višjo stopnjo pasu.
Bodhidhamma Zen Karate-do diploma.
Skupinska fotografija z menihom Bodhidhammo, japonski menihi in profesorji budistične šole Jōdo Shinshū ter otroci.
Treningi karateja so bili vključeni v strog zenovski urnik dnevnih aktivnosti, z vstajanjem nekaj po 3. uri in odhajanjem v posteljo okoli 22. ure.

V tem času so bili na strokovni ekskurziji v samostanu tudi trije japonski menihi in profesorji budistične šole Jōdo Shinshū, ki so sodelovali na več dogodkih za ohranitev indijske ustave, ki jih je prirejal opat samostana Shaku Bodhidhamma.
Demonstracija v vasici Karala v državi Maharashtra.
Po končanem seminarju je potekala še demonstracija karateja v vasici Karala v državi Maharashtra, vse skupaj pa se je zaključilo s petdnevnim sesshinom, treningom intenzivne zenovske meditacije.

​​​Karate in sesshin s Harado Roshijem, 2019

avgust 2019 | Indija
V mesecu avgustu je v Zen budističnem samostanu Indosan Sogenji v državi Telangana v Indiji potekalo kar nekaj zanimivih dogodkov. Letos smo samostan obiskali Seiga, Nika, Špela in Seijitsu.

Opat Bodhidhamma je s svojo skupinico v preteklih tednih na samostanskem zemljišču posadil več kot 500 dreves. Pred kratkim zgrajeni vodni rezervoarji omogočajo redno zalovanje rastlinja tudi v času uničujoče poletne vročine na Dekanski planoti. Indosan zato postaja vedno bolj zelen in tak privablja vedno več dnevnih obiskovalcev, ki sem pridejo v miru preživeti nekaj časa.

Nova stavba, t.i. Hiša RACK, v kateri je glavna samostanska hala in nekaj spalnih prostorov, je dokončana. Ostalo je le še nekaj dela na strehi, na kateri raste tudi velik kip stoječega Gautama Bude, ki bo imel nadzor nad ozemljem. Gautama Buda je že upodobljen tudi v dveh novih kipih: v enem, ki ga prikazuje v sedečem položaju, in v drugem, ki ga kaže med prosjačenjem miloščine.

V mesecu avgustu je zrastel tudi manjši objekt, ki zagotavlja nekaj več namestitvenega prostora.
Aleksander Seijitsu, Nika in nosilci rumenih pasov na strehi zenda.
Avgustovski dogodki v Indosanu so se pričeli enajstega z otvoritvijo teden dni trajajočega karate-do kampa, ki sva ga vodila s Seigo. V pomoč sta nama bili naši članici Nika in Špela. Večina otrok in odraslih udeležencev je prišla iz Maharasthre, sosednje indijske države. Četudi so bili različnih starosti, so bili vsi izjemno motivirani in se zelo trudili pri usvajanju tehnik in razumevanju tega, da je vadba borilnih veščin na pravi način (budo) pomemben del zenovske prakse kot celote. Ob koncu kampa smo priredili izpite za rumeni pas, ki so ga uspešno opravili vsi udeleženci in zato prejeli tudi certifikat.
Slavnostna podelitev diplom.
Špela, Nika, Aleksander Seijitsu, Bodhidhamma Osho in Katarina Seiga z otroci po izpitih.
Osemnajstega je iz japonskega samostana Sogenji v Indosan prispel Harada Roshi, na poti ga je spremljal menih Gensei. Na ta dan so se v samostanu pričeli zbirati udeleženci sesshina, intenzivnega meditacijskega treninga, iz indijskih držav Telangana, Maharashtra, Kerala, Karnataka, Tamil Nadu in Delhi.

Sesshin se je z Roshijevim uvodnim govorom ter pojasnilom pravil in postopkov pričel na večer devetnajstega avgusta. Četudi so predani budisti, večina udeležencev sesshina ni bila zelo vešča oz. vajena prakse zazena, sedeče meditacije. Kljub temu so v svoje sedenje vlagali zelo veliko truda in doslednosti. Uspešnost ohranjanja tišine izven meditacijske hale pa je bila nekaj čisto drugega. Zato je imel sesshin nekaj čisto posebnega okusa. ;)

Roshijeva predavanja o budističnem nauku, Dharmi, so bila osredotočena na osnove Budovega učenja in kako jih vpeljati v vsakdanje življenjske situacije. Predavanja, ki jih je Bodhidhamma iz japonščine prevajal v hindi, so med udeleženci pritegnila veliko pozornosti in zanimanja. Poleg teh rednih sesshinskih predavanj je Roshi vsak dan sesshina učil tudi, kako pravilno sedeče meditirati oz. izvajati zazen, kakšna je pravilna drža, kakšno je pravilno dihanje in kako pravilno uravnavati um. Zelo lepo je bilo videti, kako so poslušalci Roshijeva navodila nemudoma zapopadli in pričeli izvajati.

Sesshin se je zaključil na jutro štiriindvajsetega avgusta. Kmalu za tem je za udeležence sesshina sledila slovesnost Jukai, na kateri smo osvežili oz. sprejeli osnovna etična načela, ki izvirajo iz jasnosti prebujenega uma. Slovesnost je potekala na prostem, pod šotorom, v t.i. indijskem slogu s 30 minutami priklanjanja in zatekanja k modrosti Bude.

Na večer istega dne smo imeli v sproščenem, prijateljskem in veselem vzdušju kratko praznovanje Roshijevega 79. rojstnega dne. Postregla se je tronadstropna torta s slano-pekočimi tipično indijskimi prigrizki.
Aleksander Seijitsu, Katarina Seiga, Nika, Špela, Shodo Harada Roshi, Gensei Zenji in Bodhidhamma Osho na strehi zenda.
Petindvajsetega avgusta je Indosan obiskalo večje število gostov, prbl. 1.400 oseb iz različnih delov držav Telangana in Maharasthra, da so prisostvovali slovesnosti ob uradni otvoritvi Hiše RACK. Sledil je javni dogodek Mednarodne organizacije budistične mladine, ki ga je z govorom otvoril Harada Roshi, sledili pa so mu govori Bodhidhamme in predstavnikov organizacije iz različnih indijskih držav. Govori so motivirali zbrano množico, kar se je poznalo v prijetnem vzdušju med vegetarijansko pojedino in kasnejšim druženjem po območju samostana, v objektih in na prostem.

Harada Roshi in menih Gensei sta sredi popoldneva zapustila Indosan in se odpravila nazaj v Sogenji na Japonskem. Štirje slovenski člani pa smo v samostanu ostali še nekaj dni, pomagali pri čiščenju in delu ter skupaj z Bodhidhammo in člani samostanske skupnosti preživljali čas v zenovski praksi.

Aleksander Seijitsu

Sesshin s Harado Roshijem, 2018

avgust 2018 | Indija

Sredi Indije deluje zen budistični samostan Indosan Sogenji, ki ga vodi menih Bodhidhamma. V okolju, kjer se čas vrti počasneje kot v Evropi, se samostan gradi in razvija ter izpolnjuje eno najpomembnejših funkcij: menih Bodhidhamma z vso srčnostjo skrbi za otroke in mladino, ki so v samostanu našli svoj dom, svoje zatočišče.

To poletje smo Myoko, Kojun, Seiga, Seijitsu in Zenetsu odpotovali tja ter po naših najboljših močeh pomagali pri urejanju samostana in pri delu z otroci.
Kojun, Seiga, Myoko, Harada Roshi in Bodhidhamma Osho z otroci ob praznovanju Roshijevega rojstnega dne.
V samostanu se nam je pridružil tudi japonski zenovski mojster Shodo Harada Roshi, ki je tam vodil petdnevni intezivni meditacijski trening (sesshin), ki so se ga udeležili številni praktikantje iz različnih delov Indije. Svojim učencem se je posvečal tudi s treningom na štiri oči (sanzen) in za številno množico, ki je obiskala samostan, vodil zenovski festival. Priredili smo mu tudi kratko slavje za njegov 78. rojstni dan.
Shodo Harada Roshi, Gensei in Aleksander Seijitsu
Nekaj časa smo lahko namenili tudi poučevanja karateja, kar je otroke še posebej navdušilo in jim popestrilo urice v samostanu.
Prvo srečenje s karatejem je prineslo v samostan neizmerno veselje.