KI-KO
Vadbene vsebine
Naš vadbeni program KI-KO se z različnimi vzorci telesne aktivnosti osredotoča na razvoj koordinacije uma in telesa, na mirno stanje, ki ga vzdržujemo pri mirovanju in pri delovanju. Gre za urjenje v Kiju, univerzalni energiji, ki je pomemben koncept, saj prežema vso pojavnost in je temelj človekove skladnosti z univerzumom.
Tempu Nakamura med poučevanjem medicinskih sester.
Prakso našega programa KI-KO inspirirata predvsem indijski budistični menih Bodhidharma (rojen prbl. leta 440) in Tempu Nakamura (rojen leta 1876), ki se je posvečal raziskovanju metod dinamične meditacije in urjenju v notranji življenjski energiji. S svojim delom, ki ga je imenoval shin-shin-toitsu-do (pot poenotenja uma in telesa) je vplival na mnoge sisteme samorazvoja.

KI-KO, vadba za zdravje in vitalnost poteka v obliki delavnic in tečajev. Če se želite naročiti na novice o naši vadbi, kliknite na spodnjo povezavo.

Naročam se na novice

​Vsebine

Vadba vsebuje urjenje v naslednjih vsebinah:
Drža
Dobra drža spodbuja dinamično ravnotežje uma in telesa. Pravilna drža uporablja vse mišice telesa in se izogiba preobremenitvi mišičnih skupin. Pri vadbi ZenDO joge se seznanimo z načeli koordinacije uma in telesa. S pravilno uporabo uma se naučimo pravilne drže, ki spodbuja dinamično ravnotežje našega uma in telesa ter optimalno rabo telesnih mišic. Pravilno držo raziskujemo skozi ritmične gibalne vaje ter potrjujemo s Ki testi v interakciji s partnerjem. 
Meditacija
Z razvojem pozornosti in koncentracije se naučimo jasno opazovati delovanje našega uma. Poleg vseh zanimivih tematik izvajamo tudi zazen ter meditacijo na zvok zvona, ki deluje antistresno ter spodbuja umiritev misli. 
Dihanje
Dihanje je eden najbolj osnovnih telesnih procesov. Učimo popolno, sproščeno, globoko dihanje, ki ugodno vpliva na splošno zdravstveno stanje. Pozorna vadba dihanja poveča sposobnost uma, da pravilno vodi telo. Naučimo se popolnega, sproščenega, globokega dihanja, ki ugodno vpliva na splošno počutje in naše zdravstveno stanje. 

Kunbahaka dihanje, je proces globokega in počasnega dihanja z vključevanjem zadrževanje diha, s čimer uporabimo polno kapaciteto pljuč. Neuporaba polne kapacitete pljuč je lahko vzrok mnogim zdravstvenim problemom, saj vodi v slabo oksigenizacijo. 

Ki dihanje je ena od dihalnih vaj, s katerimi si lahko izboljšamo in vzdržujemo pljučno kapaciteto ter povečamo oskrbo s kisikom, obenem pa se urimo v koordinaciji uma in telesa. 
Vizualizacija in domišljija
Ker um vodi telo, uporaba vizualizacije in domišljije na pozitiven način izboljša naše urjenje in delovanje nasploh. Pri vadbi uporabljamo vizualizacijske tehnike, meditacijo, dihanje, raztezanja in gibalne vaje, ki nam pokažejo, kako sta um in telo vzajemno povezana. Urjenje v Kiju temelji na dejstvu, da um vodi telo. Vadba razvija samozavest in disciplino, ki vodi v boljšo sprostitev in stabilnost. Z rahlimi potiski lahko preizkusimo učenčevo stabilnost pri različnih položajih in gibih. To so t.i. Ki testi, ki razkrivajo kakovost in globino fizične sprostitve in mentalne umiritve. Vsak test učencu pomaga razvijati zanesljivo sproščeno odzivnost, ki jo bo lahko s pridom uporabljal v vsakdanjih situacijah. Trening vsebuje položaje in gibanje, ki vplivajo na bolj pozitivno mentalno stanje, in hkrati razkrivajo, kako pozitiven pogled izboljša položaj in gibanje.
Umiritev in sprostitev
Skozi vadbo posameznik spozna moč umiritve in pravilne sprostitve, ki olajša izzive vsakdanjega življenja.
Raztezanje in gibalne vaje
Raztezne ter ritmične gibalne vaje vadimo z namenom raziskovanja in izkušnje umiritve in sprostitve v gibanju. Vsebine, ki jih poučujemo in treniramo, vključujejo tehnike varnega ogrevanja in raztezanja telesa skozi različne ritmične in motorične vaje. Upoštevamo ergonomske značilnosti človeškega telesa in njegove naravne danosti, da je vadba prijetna za telo, da se pridobiva splošna telesna kondicija, krepijo vezi in mišice ter razvijajo gibalne sposobnosti, ravnotežje, odzivnost, občutek in moč. Pri vadbi s partnerjem stremimo k razvoju občutka za skladnost in sodelovanje ter k ohranjanju notranjega miru in uravnoteženosti v vsaki situaciji. V varnem okolju krepimo intuitivno pozornost in spodbujamo spontanost, ki naučene osnovne tehnike popelje na višji kakovostni nivo. 
Forme (kate)
Pomemben del treninga so forme (kate), v katerih se osvojene tehnike pokažejo v novi perspektivi, kjer se urimo v domišljiji in se soočamo sami s seboj. So pomembno orodje za vadbo pravilnega dihanja in pozornosti ter kultivacijo pretoka življenjske energije Ki. Vadbimo enostavnejše in kompleksnejše dihalno-gibalne forme, ki izvirajo iz starodavnih vzhodnjaških tradicij. 

S spoznavanjem Juhachichiki se seznanimo z metodami koordinacije dihanja in kultivacije notranje energije in duha. Obstaja okoli 2.000 različnih dokumentiranih metod Kikō (qigong) in verjetno še vsaj toliko nedokumentiranih, ki so se razvijale skozi zgodovino azijskega dela sveta. 18-koračno zaporedje Juhachishiki je zelo priljubljeno predvsem na Japonskem, v Maleziji, Indoneziji, Singapurju in na Tajskem, razširilo pa se je tudi na Zahod. Njegova značilnost so preprosti, nežni, počasni in lahko zapomljivi gibi, ki ob izvedbi s pravilno mentalno pozornostjo uravnavajo dihanje in energijski ustroj. Redna vadba Juhachishiki pomaga pri izboljšanju in vzdrževanju zdravja; izkušnje kažejo, da so se določene zdravstvene tegobe pri praktikantih izboljšale že po nekaj tednih vadbe. 
Vadbo po programu ZenDO joga lahko gojimo kot samostojno dejavnost, primerna pa je tudi kot dopolnilo drugim oblikam joge, treningu borilnih veščin in drugim športom ter disciplinam osebnostnega razvoja.