Treningi s Tsukado
Mojster Ryozo Tsukada se je rodil leta 1948 v Osaki na Japonskem. Borilne veščine je pričel trenirati pri očetu, ki je bil učitelj juda. Vadil je tudi aikido in kendo pri svojih dveh bratih. Pri 12-13 letih starosti se je srečal s shotokan karatejem pri mojstru Yamadi. V času študija na univerzi v Osaki je treniral pod vodstvom mojstra Chojira Tanija, ki je bil neposredni učenec mojstra Kenwe Mabunija, ustanovitelja stila shito-ryu. Ko je doštudiral, je leta 1972 sprejel povabilo mojstra Nanbuja, da se mu pridruži pri poučevanju karateja v Franciji. Kot asistent v Sankukai karate šoli je postal eno pomembnejših imen v današnjem karateju. Sodelovanje z Nanbujem je trajalo desetletje. 

Potreba po poglobitvi svojega znanja pa ga je vodila v iskanje, na katerega odgovor je bil mojster Kenji Kusano, izvrsten tehnik, ki je pri sodobnikih užival velik ugled. Mojster Tsukada je postal evropski predstavnik WKKA (World Kenpo Karate Association Kenshikan), kar ga je vodilo v številne evropske turneje. Zvest stilu shito-ryu ima danes svojo linijo, v kateri se posveča študiju tradicionalnih kat in njihovega bunkaija. Znan je kot natančen in potrpežljiv učitelj. Redno vodi treninge v več klubih v Parizu, poleg tega pa kot gostujoči učitelj uči tudi drugod, predvsem v Franciji in Veliki Britaniji. V francoski karate zvezi je član izpitnih komisij za izpite za 5. in 6. dan.

​Seminar z mojstrom Tsukado v Ljubljani

10. - 12.11.2023 | Ljubljana, Slovenija
Meseca novembra je v Ljubljani potekal seminar z našim učiteljem Ryozom Tsukado, na katerem se je naš Karate toitsu-do program po več kot 13 letih sodelovanja tudi formalno pridružil njegovi organizaciji, ki nosi ime Shoshinkan dojo. 
Sensei Tsukada, Raya in Zoja, Ljubljana, Slovenija 2023

​Treningi pri mojstru Tsukadi v Parizu

Med velikonočnimi prazniki se DO-jevci odpravimo v Pariz, na trening z velikim mojstrom kat, Ryozom Tsukado. V cvetočem Parizu in njegovih predmestjih skupaj preživemo nekaj nepozabnih dni.
Gaber, Gregor, Sensei Tsukada, Katarina Seiga, Primož in Aleksander Seijitsu, Pariz, Francija 2024
Dejan, Špela, Sensei Tsukada, Katarina Seiga, Gregor in Aleksander Seijitsu, Pariz, Francija 2023
Dejan in Gregor med vadbo kate Nipaipo. Pariz, Francija 2023
Aleksander, Andreja, Tina, Sensei Tsukada, Katarina, Nika, Andrej in Gregor, Pariz, Francija 2018
Ines, Špela, Matej, Katarina, Aleksander in Bojana s senseijem Tsukado in udeleženci treninga, Pariz, Francija 2016
24. - 29.03.2016 | Pariz, Francija
Meseca marca smo obiskali japonskega mojstra Ryoza Tsukado. V Pariz in njegova predmestja, na trening z mojstrom in njegovimi prijatelji, se nas je tokrat odpravilo šest karateistov Inštituta 108. Podrobno smo obravnavali kate Itosu Rohai Shodan, Itosu Rohai Nidan in Nipaipo ter z njimi obogatili našo zakladnico kat.

Kata Rohai izvira iz tomari-te šole. Ustvaril jo je okinavski mojster Kosaku Matsumura. Anko Itosu je kasnje iz nje razvil tri kate: Rohai shodan, Rohai nidan in Rohai sandan. Gichin Funakoshi jo je preimenoval v Meikyo, ki je kombinacija vseh treh različnih Itosujevih Rohai kat. O kati Nipaipo je znanega bolj malo, ustvaril naj bi jo mojster Kenwa Mabuni in je poenostavljena različica kate Nepai mojstra Wú Xiánguìja (Go Kenki).
19. - 22.04.2014 | Pariz, Francija
Aleksander Kelšin je nekaj pomladnih dni znova preživel pri japonskem mojstru Ryozu Tsukadi v bližini Pariza v Franciji. Sprehodi po obrežjih Sene so bili obarvani z zanimivimi diskusijami o karateju z vidika pristopa k osnovnim tehnikam glede na različne stile in učitelje. Pogovori so tekli tudi o zgodovini, o pojavu in evoluciji nekaterih kat.

Na treningih je Sensei Tsukada osnovne gradnike in poudarke v glavnem izbiral glede na vsebine kat družine Kosokun in se potem ukvarjal predvsem s kato Kosokun Sho. Kot predstavnica shuri-te stila vsebuje veliko neposrednih in močnih tehnik, obenem pa vsebuje zanimive gibalne vzorce, ki dajejo kati poseben značaj. Skupaj s svojimi tremi sestrami: Kosokun Dai, Shiho Kosokun in Chatan Yara Kusanku, ne pomeni le bogate karateistične zakladnice form in njihovih aplikacij, temveč z medsebojno hkratno podobnostjo in različnostjo predstavlja pravi kognitiven izziv.
30.03 - 01.04.2013 | Pariz, Francija
Mojster Ryozo Tsukada je na letošnjo veliko noč svoje učence ponovno povabil na trening. Tokrat se je ukvarjal predvsem s podrobnostmi vloge dela z boki pri premikanju, prenosu težišča in kimeju ob zaključku tehnik. Zahtevnost teme je stopnjeval s povezovanjem gibanja težišča po horizontalni in vertikalni liniji (naprej in navzdol) skupaj z izvedbo tehnik v machi-no-sen strategiji. Machi-no-sen, ki ga lahko razumemo tudi kot vezni člen med go-no-sen in sen-no-sen stratetegijama, zahteva, da se premik težišča v smislu izmika ali prodiranja v partnerjev prostor, izvedba obrambne tehnike (blokade) in izvedba kontra-tehnike (udarca) vsi izvedejo in zaključijo v hkratnem kimeju. Tema se je navezovala na nekatere bunkaije tradicionalnih kat, ki zahtevajo machi-no-sen pristop, pri čemer je bila v ospredju kata Niseishi, ki se jo, čeprav je njen izvor dokaj nejasen, uvršča v Aragakijevo skupino.
07. - 09.04.2011 | Pariz, Francija
Mojster Ryozo Tsukada je svoje učence povabil na trening v času velikonočnih praznikov.

Kot osnovno temo treningov je sensei Tsukada ponudil kultivacijo dihanja za razvoj moči in kontrakcijo celega telesa. Na tem je bil poudarek pri vadbi kate Papuren, ki so jo obdelovali v nekoliko drugačni interpretaciji, kot so je bili vajeni poprej. Veliko pozornosti so bile deležne tudi podrobnosti naha-te kate Seienchin, ki so jo raziskovali s precej zanimivim bunkaijem, ki je vključeval tudi obrambe od grabljenja in boj na tleh.

Znaten del trodnevnega srečanja je potekal kot delavnica, kjer se je mojster individualno posvečal svojim učencem pri vadbi različnih naha-te in shuri-te kat in njihovim vprašanjem.

​Trening z mojstrom Tsukado v Edinburgu

29.04. - 01.05.2016 | Edinburgh, Škotska
Med prvomajskimi prazniki smo odpotovali na Škotsko, kjer je potekal seminar pod vodstvom japonskega mojstra Ryoza Tsukade. Ukvarjali smo se z različnimi katami, podrobnostmi v njih ter njihovim bunkajem. Dovolj časa je bilo tudi za pogovore o zgodovinskih vidikih razvoja karateja in življenjskih poti različnih mojstrov, ki so s svojim delom dali pečat karateju, kot ga počnemo danes. Škotskim karateistom se najlepše zahvaljujemo za gostoljubje in upamo na ponovno snidenje v Sloveniji.

​Karate z mojstrom Tsukado v Pacugu

13. - 15.06.2014 | Pacug, Slovenija
Od 13. do 15. junija 2014 je v organizaciji Inštituta 108 v čudovitem okolju letovišča v Pacugu potekal karate seminar na prostem. Seminar bo vsem udeležencem gotovo dolgo ostal v spominu, saj je bil po treh letih na istem mestu naš gost ponovno japonski mojster shito-ryu karateja, Sensei Ryozo Tsukada.

Glavna tema seminarja je bila kata Jion. Ker je sestavljena iz močnih, neposrednih in precej enostavnih tehnik, zahteva natančnost in energično izvedbo z naravnim dihanjem. Zato so jo zlahka usvojili tudi mlajši udeleženci seminarja ter tudi tisti s krajšim karateističnim stažem. Borilne aplikacije kate (bunkai) je sensei predstavljal predvsem v smislu vadbe strategije machi-no-sen, pri kateri z linearnim gibanjem hkrati prestrezamo napad in zadajamo kontra-udarec. Vadili smo tudi različne bunkai kumiteje, ki so dodatno pojasnjevali gradnike kate.
Kata Jion se je prvotno vadila in ohranjala v starem okinavskem stilu tomari-te. Od tam je našla pot v stil sosednjega mesta, shuri-te, kjer je tudi dobila obliko na katere osnovi se izvajajo današnje različice. Oblika kate pred prehodom iz tomari-te v shuri-te je na žalost izgubljena. Zato lahko rečemo, da gre za shuri-te kato s tomari-te izročilom. Precej bolj nejasen pa je nastanek kate oz. njen izvor pred prihodom v Tomari. V zvezi s tem obstaja več teorij in tudi špekulacij. Ena od njih pravi, da kata izvira iz (okolice) budističnega templja Daci'ensi (veliki tempelj usmiljenja) v Xi'anu na Kitajskem, ki je znan po tem, da so se tam urili v borilnih veščinah. Kata naj bi bodisi nastala v okviru urjenja v tem kitajskem mestu oz. templju bodisi jo je na Okinavi ustvaril nekdo, ki je bil s tem templjem povezan in jo poimenoval po njem (usmiljenje - ci'en - gion - jion).

Kata Jion daje ime tudi skupini treh kat, ki jih tesno povezujejo izvor, značilnosti in tehnična podobnost. Drugi dve sta kati Jiin in Jitte, ki sta bili na seminarju prav tako deležni svoje pozornosti.

​Karate z mojstrom Tsukado v Bretaniji

08. - 14.07.2012 | Port Blanc, Bretanija, Francija
Od 8. do 14. julija so se na obali Keltskega morja ob mestecu Port Blanc v Bretaniji odvijali treningi z mojstrom Ryozom Tsukado. Zaznamovani so bili s precej nepoletnim vremenom. Vsak dan nas je hladil močan veter, pogost dež nam je močil kimone in kljub fizično napornim treningom nas precej mrzlo morje ni prav nič vabilo, razen, če je bila voda pomemben del treninga za utrjevanje in preverjanje stanja našega uma in telesa. Seveda je dogodek zaznamovala tudi prijetna druščina in nam pustila nepozaben spomin in obljubo, da se spet snidemo.

Dan smo vsakič pričeli z daljšim tekom ob morju, z raziskovanjem čudovite pokrajine in skritih kotičkov, dolgim raztegovanjem in vadbo osnov. Sensei je jutranje treninge popestril z borbami iz zasede, kjer se je pokazala naša iznajdljivost, spretnost in kreativnost, z napadi in domiselnimi obrambami na težko prehodnem terenu, na kopnem in v morju.

Mojster Tsukada je vsebine popoldanskih treningov usmerjal v utrjevanje osnovnih borilnih situacij, v boj na kratki distanci ter seveda v preučevanje in utrjevanje tradicionalnih kat in njihovih borilnih aplikacij. Izbrane aplikacije so bile predvsem s področja grabljenja (trganja), imobilizacij in vzvodov (lomljenja). Veliko časa je namenil tudi individualnemu delu z vsakim posameznikom, tako v piljenju podrobnosti že poznanih kat, kot tudi učenju novih.

​Karate z mojstrom Tsukado v Pacugu

17. - 19.06.2011 | Pacug, Slovenija
Od 17. do 19. junija 2011 je v organizaciji Inštituta 108 v čudovitem okolju letovišča v Pacugu potekal karate-do seminar na prostem. Seminar bo vsem udeležencem gotovo ostal še v posebno prijetnem spominu, saj ga je vodil japonski mojster shito-ryu karateja, Sensei Ryozo Tsukada.

Glavna tema seminarja je bila kata Jyuroku, ki jo je razvil mojster Kenwa Mabuni, oče shito-ryu karateja. Kata je kratka in jedrnata, sestavljena iz vsega 16 korakov. Kljub temu je vsebinsko bogata in ponuja številne aplikacije prestrezanja napada (taktika sen-no-sen) in simultanih obojeročnih akcij. Vadba kate nas vodi v okrepljeni zanshin - stanje poudarjenega zavedanja, pravilne sproščenosti in zmožnosti takojšnjega delovanja.

Poleg tega je mojster Tsukada predstavil tudi kato Pinan Nidan Keri, ki je manj znana kata iz nabora shito-ryu izročila in je sestavljena izključno iz nožnih blokad in udarcev. Njena osnova je enbusen kate Pinan Nidan, zato si jo lahko dokaj enostavno zapomnijo tudi praktikanti z nižjimi stopnjami pasov v karateju. Ker kata predstavlja pomembno protiutež ročnim tehnikam v ostalih katah, se bomo z njo v prihodnje redno srečevali.

Razen štirih seminarskih treningov je vikend-seminar vseboval tudi dva kratka jutranja futinga, na katerih smo se srečali s povišanim srčnim utripom in ventilacijo pljuč, nato pa še z izborom vaj za fleksibilnost in moč.

Kot vedno ob takih priložnostih, je bil tudi ta seminar odlična priložnost za tkanje in poglabljanje prijateljskih vezi med kolegi karateisti, tudi takimi, ki jih zaradi različnega urnika treningov ne videvamo pogosto. Vsem hvala za odlično družbo in krasno vzdušje!

​Karate z mojstrom Tsukado v Bretaniji

08. - 13.07.2010 | Port Blanc, Bretanija
Na obalah Angleškega kanala zaselka Port Blanc in polotoka Plougrescant v severni Bretaniji je od četrtka, 8. julija, do torka, 13. julija 2010, na prostem potekal trening nosilcev višjih stopenj, ki ga je vodil japonski mojster Ryozo Tsukada.

Trening je potekal na obalnem območju, kjer se izrazito igrata plima in oseka. Zjutraj, ko se je morje umaknilo daleč stran in povezalo otoke s celino, nas je mojster vodil v tek in vadbo po siceršnjem morskem dnu, popoldanska vadba pa pa je potekala na peščeni plaži vpričo nežnih atlantskih valov.

Kljub poletni sproščenosti so treningi zahtevali fizičen trud in mentalno prisotnost, saj so se izmenjevale tematike treninga vzdržljivosti in splošnih motoričnih sposobnosti s tematikami karateističnih tehnik in spretnosti.

Mojster nas je popeljal v raziskovanje motorike boja na srednji in kratki distanci z razgibanimi zaključki na tleh, pri čemer nas je skrbno vodil skozi dve shito-ryujevski kati, ki izvirata iz kitajskega boksa stila belega žerjava: Papuren in Hakucho.