Zen
Shugendo
Karate

​Zen

avgust 2016 | Kamakura, Japonska
Pozdrav iz Kamakure, kraja številnih budističnih templjev in šintoističnih svetišč, domovanja velikega Amida Bude, ki tam sedi in kljubuje naravnim pojavom že od daljnega leta 1252. Potikamo se po mestu, raziskujemo čudovite poti po okoliških hribih in posedamo v budističnih templjih, ki nas navdajajo s svojo spokojnostjo ter veličino preteklosti in tradicije. Duh dišečih palčk in odmev Srčne sutre nas spremljata ves dan in bosta za vedno ostala del nas.

Katarina Hribar, Martina Sovdat in Aleksander Kelšin

Utrinki iz našega potovanja so zbrani na naši Facebook strani, kamor ste vljudno vabljeni. >>

​Dewa Sanzan, romanje na tri svete gore

avgust 2016 | Dewa Sanzan, Japonska
Podali smo se na težko dostopno gorovje Dewa Sanzan, na romanje na tri svete gore: Haguro-san, Gas-san in Yudono-san. Prva gora prestavlja rojstvo, druga smrt, tretja pa ponovno rojstvo.

Dewa Sanzan je center shugenda, ki temelji na t.i. gorskem bogoslužju in je mešanica budistične in šintoistične tradicije, zgodnjih japonskih verskih prepričanj, taoizma in ezoteričnega budizma. Shugendo praktikanti opravljajo podvige vzdržljivosti kot sredstvo za preseganje fizičnega sveta. Usposabljanja vključujejo naloge, kot so dolga romanja, skromna prehrana ter meditacija. Percepcija izkustvenega prebujenja se pridobiva skozi razumevanje odnosa med človeštvom in naravo, s poudarkom na asketski praksi pridobljeni v gorah. Poudarek ali cilj Shugenda je razvoj duhovne izkušnje in moči. Shugendō dobesedno pomeni "pot usposabljanja in preverjanja" ali "pot do duhovne moči z disciplino.«

Katarina Hribar, Martina Sovdat in Aleksander Kelšin

Utrinki iz našega potovanja so zbrani na naši Facebook strani, kamor ste vljudno vabljeni. >>

​Okinava, zibelka karateja

avgust 2016 | Okinava, Japonska
Okinava je otok z dolgimi peščenimi plažami in najstarejšimi prebivalci na svetu, predvsem pa otok, kjer se je začela pot karateja. V tednu med 25. in 29. avgustom sem obiskala otok Okinavo, natančneje mesto Naha, v upanju, da se mi odškrnejo vrata v še ne pozabljena znanja karateja. Po srečnem naključju je bil ravno med 24. in 28. avgustom organiziran mednarodni seminar okinavskega tradicionalnega karateja in kobuda (Okinawa Traditional Karate and Kobudo Worldwide Seminar), ki sem se ga lahko udeleželila.
Seminar je bil zelo raznolik. Za udeležence so vsak dan pripravili nekaj drugega. Prvi dan je šest senseijev podalo znanja iz uechi-ryu, drugi dan so bile na vrsti goju-ryu vsebine, tretji shorin-ryu in četrti dan smo se spoprijeli z veščino kobuda. Vsak dan je udeležence, razdeljene na več skupin, učilo najmanj šest senseijev. Med njimi je bil tudi znani Moiro Higaonna, nosilec najvišje mojstrske stopnje v goju-ryu stilu karateja. Poleg treninga so na seminarju organizirali tudi predavanje in tako združili praktično in teoretično. Drugi dan, po treningu nam je namreč sensei Yoshio Kuba predstavil uporabo nekaterih meridianskih/živčnih točk.

Če si na Okinavi, ki ima tako pomembno mesto v zgodovini karateja, je že dobro, da pokukaš v muzej karateja. Tega najdeš blizu Okinavske univerze, v doju senseija Tetsuhira Hokame. Sensei Hokama je mali muzej, napolnjen s fotografijami mojstrov, knjigami, skicami človekovega telesa, orožjem, starodavnimi vadbenimi pripomočki in mnogim drugim uredil v galeriji nad dojom, v katerem uči karateiste z vsega sveta.

Ines Unetič

Utrinki iz potovanja so zbrani na naši Facebook strani, kamor ste vljudno vabljeni. >>