Karate na morju
2022 | 19 | 18 | 17 | 16 | 15 | ​​14 | ​​13 | ​​12

​Trening na morju, 2022

Maj 2022 | Pacug, Slovenija
Trening na morju v Pacugu je potekal v odličnem vzdušju in pravem borbenem duhu.
Pozdrav pred pričetkom treninga.
Odrasli udeleženci so dan začeli z jutranjo meditacijo in dihalno-energijsko razgibovalno formo. Vadili so borilne in samoobrambne tehnike in kombinacije, formalne borbene vaje ter vaje spopada med dvema ali več partnerji, forme hitrega in tekočega sprejemanja napadov ter se naučili kate z bokkenom.
Otroci med vadbo borbenih vaj.
Otroci so se poleg karateja posvetili kaligrafiji, pisanju japonskih pismenk, se učili osnovnih japonskih fraz, izdelovali origami ter skulpture iz plastelina, vrvic in drugih materialov. Svojo himno Karate 'mam rad smo tokrat zapeli ob glasbeni spremljavi avtorja Primoža Volčiča ter Matica.
Po jutranji meditaciji in razgibalnih vajah je sledil tek.
Preživeli smo nepozaben vikend. Ossu!

​Trening na morju, 2019

Maj 2019 | Pacug, Slovenija
Na treningu na morju v Pacugu smo se zadnji vikend maja 2019 ponovno srečali vadeči iz različnih vadbenih programov Inštituta 108.
Aleksander Seijitsu in Saška med demonstracijo.
Naja med vadbo nožnih udarcev.
Otroci so se poleg treningov karateja s Špelo in Saško urili v različnih spretnostih, pri japonščini pa nam je na pomoč spet priskočil Andrej. Izdelovali smo origamije, iskali skrite zaklade ter prisluhnili čarobnim in navdihujočim zgodbam za otroke. 
Klara in Maja med vadbo blokad.
Nasmejali smo se ob risankah ter se naučili pesem, ki jo je prav za nas napisal in uglasbil Primož V. Ker smo v karateju bolj vešči kot v petju, nam je na pomoč priskočil še Dejan. Pesem Karate 'mam rad je takoj postala naša himna in veselimo se, ko jo bomo spet skupaj zapeli.
Odrasli karateisti smo se z Aleksandrom Seijitsujem posvetili borilnim in samoobrambnim tehnikam ter kombinacijam, formalnim borbenim vajam, vajam spopadov med dvema ali več partnerji ter formam hitrega in tekočega sprejemanja napadov.
Matej in Dejan med vadbo pod drobnogledom Andreja.
Še temno je bilo, ko je na zvonček že udaril Primož K. Dan in sonce smo pričakali z enourno meditacijo ob morju. Še pred zajtrkom smo se osvežili z enostavnimi in učinkovitimi dihalno-gibalnimi vajami, s katerimi smo izmenjali energijo z naravnim okoljem, jo pridobili in prerazporedili znotraj nas.

Odrasli, ki so se odločili za vadbo ZenDO joge so se pod vodstvom Nike naučili dveh form aktivne sprostitve in dihalne gimnastike, ki imata terapevtske učinke, saj spodbujata prost pretok energije vzdolž meridianov, stimulirata refleksne cone in delujeta na centralni in glavni meridian ter na meridian mehurja in ledvic.

En dan smo zaključili z večerno meditacijo ob morju, drugega pa s sprehodom do Pirana.

​Karate na morju, 2018 - Kururunfa

Maj 2018 | Pacug, Slovenija

Na zadnji vikend v maju je v organizaciji Inštituta 108 potekal tradicionalni trening na morju "Pacug 2018", ki ga je vodil Aleksander Seijitsu Kelšin. Zbrali smo se udeleženci različnih starostnih skupin, od zelo majhnih, mladih in zvedavih, do večjih, starejših in prav tako zvedavih. Svoj pečat sta dodala tudi gosta Boštjan Boc in dr. Joachim Gross iz koprske zenovske skupine Medizen.
Nosilci rjavih pasov med vadbo kate.
Osrednja tema treningov je bila kata Kururunfa. Ta izhaja iz skupine naha-te, zaradi česar je svoje mesto našla v dveh modernih stilih karateja: goju-ryu in shito-ryu, svoje korenine pa ima v kitajskem boksu sloga bogomoljke. Njeno ime razlagajo kot: držati, nadzorovati dalj časa, nato pa naglo udariti. Tehnike, ki kato sestavljajo, in njihov ritem sta popolnoma skladna z imenom; močnim in počasnim gibom, ki jih spremlja poudarjeno celostno dihanje, sledijo hitri in eksplozivni gibi. Tem pa spet sledijo močne, počasne, poudarjene in graciozne tehnike.
Gregor in Aleksander Seijitsu med razlago tehnike.
Poleg osnovne teme so odrasli udeleženci treninga obravnavali še najpogosteje težave s hrbtenico in vaje preventive in kurative. Pri tem se nam je na nedeljsko jutro pridružil tudi gost dr. Joachim Gross, zdravnik specialist medicine dela, prometa in športa ter homeopat, ki je skozi prijeten pogovor odgovarjal na vprašanja udeležencev in poudaril pomen zenovske osredotočenosti na tukaj & zdaj pri izvedbi vaj, pri treningu in prav vseh trenutkih, skozi katere nas vodi življenje. Dr. Joachim Gross je tudi dolgoletni zenovski meditator in ustanovitelj koprske zenovske skupine Medizen.

Večere in jutra smo izkoristili za zenovsko sedečo meditacijo ter dihalno-energijsko vadbo in tako krepili podlago in bistvo vse naše prakse. Vstajali smo dokaj zgodaj in tako za vadbo izkoristili tudi najbolj primeren del dneva. Ob nedeljskem prvem svitu sem nam je kot gost pridružil Boštjan Boc, ravno tako iz koprske skupine Medizen, ki nas je iz sedeče meditacije vodil v meditacijsko hojo, pa spet v sedenje in hojo ... počasi pospremil v nov dan, ki smo ga opazovali se prebuditi.
Jutranja dihalna-energijska vadba ob morju.
Imeli smo tudi uro osnov japonščine, ki jo je za otroke in tudi odrasle izvedel Andrej Čibej. Otroci so se v premorih med treningi karateja pozabavali še z obvladovanjem japonskih jedilnih palčk in zlaganjem origamija: starejše kolege so povabili na fascinantno razstavo iz papirja zloženih in čudovito poslikanih skakajočih žabic. Manjkalo pa ni tudi nič takega, kar se od vikend treninga na morju pričakuje: igre na igrišču, kopanje in plavanje v morju, pravljice za lahko noč in odlična veganska hrana.

​Karate na morju, 2017 - Itosu Rohai Sandan

Maj 2017 | Pacug, Slovenija

Na treningu na morju v Pacugu smo se zadnji vikend maja 2017 srečali vadeči iz različnih vadbenih programov Inštituta 108, od najmlajših do bolj izkušenih.
Pred pričetkom treninga.
Odrasli udeleženci smo morsko okolje izkoristili za zgodnje vstajanje in tako sončni vzhod pričakali z jutranjim zazenom na prostem. Po meditaciji smo se posvetili dihalno-energijski gimnastiki in tudi čisto splošnim vajam za telesno kondicijo in moč.
Po meditaciji smo se posvetili dihalno-energijski gimnastiki.
Osrednja tema vikenda je bila kata Itosu Rohai Sandan, ki kljub svoji kratkosti prinaša več zanimivih tehničnih kombinacij in interpretacij.
Ogrevanje in raztezanje pred vsako vadbo.
Poleg treningov karateja je bilo za otroke na morju precej pestro. Izbirali so lahko med različnimi aktivnostmi: Ustvarjali so svoje kate in se z njimi pomerili za diplomo in našitek Inštituta 108, učili so se kaligrafije, pisanja japonskih/kitajskih pismenk, se spoznavali z osnovnimi japonskimi frazami, izdelavali origamije, se urili v uporabi japonskih jedilnih palčk, se družili, igrali z žogo in v morju, priredili pa smo jim tudi filmski večer.
Andrej in Nika med učenjem japonskih fraz.
Poleg treningov karateja je bilo za otroke na morju precej pestro. Izbirali so lahko med različnimi aktivnostmi: Ustvarjali so svoje kate in se z njimi pomerili za diplomo in našitek Inštituta 108, učili so se kaligrafije, pisanja japonskih/kitajskih pismenk, se spoznavali z osnovnimi japonskimi frazami, izdelavali origamije, se urili v uporabi japonskih jedilnih palčk, se družili, igrali z žogo in v morju, priredili pa smo jim tudi filmski večer.
Sonce smo pričakali v meditaciji.
Pacug je bil znova gostoljuben do nas: hrana je bila odlična, popolnoma rastlinska - veganska, vreme in vzdušje med udeleženci prav tako. Vroče sonce, ki nas je pregrevalo med treningi, pa smo ohlajali z malo bolj pogostimi odmori za vodo v senci platan.

​Karate na morju za otroke, 2016

17. - 19.06.2016 | Pacug, Slovenija
V organizaciji Inštituta 108 je v mesecu juniju potekal seminar "Karate na morju za otroke - Pacug 2016". Poleg treningov karateja je bilo na morju precej pestro, saj so lahko otroci izbirali med različnimi aktivnostmi.
Špela z otroci.
Prebujanje ob morju.
Med treningi karateja smo se razdelili v tri skupine; eni so se učili kate, drugi se napadali iz zasede, tretji pa uporabo različnih uporabnih tehnik v paru. Skupaj smo izdelali lesene samurajske meče in se naučili kako se rokuje z njimi, lica pa smo si poslikali s kredo in se počutili kot pravi samuraji. Pomerili smo se v katah in izbrali najboljšega izvajalca. Slikali smo črko DO in se seznanili s kaligrafijo, pisanjem japonskih oz. kitajskih pismenk. Tudi vadbo japonske joge ob glasbi smo imeli. Časa je bilo dovolj za družabne igre, plavanje in skakanje v vodo, poslušanje japonskih pravljic in samurajskih pripovedk ter filmski večer.
Med učenjem kate.
Skupaj smo preživeli nepozaben vikend. Veselimo se počitnic, še bolj pa ponovnega snidenja.

​Karate na morju, 2015 - Jiin

19. - 21.06.2015 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je od 19. do 21. junija 2015 v Pacugu potekal trening na morju, ki je povezal učence različnih starostnih skupin in vadbenih programov. V smislu vsebinskega nadaljevanja seminarja z mojstrom Tsukado, ki je tu potekal pred enim letom, je Aleksander Kelšin, ki je vodil trening na morju, za glavno temo izbral kato Jiin.
Aleksander Kelšin, ki je vodil trening na morju, je za glavno temo izbral kato Jiin.
Kata Jiin se je obravnavala tako v otroški kot v odrasli zasedbi in večina udeležencev, tudi tistih z manj predznanja in vadbenih izkušenj, jo je dobro usvojila. Kata Jiin sodi v skupino t.i. tempeljskih kat Jion, ki nosi ime po kati, ki smo jo tu obravnavali pred enim letom. Tudi Jiin tako zaznamujejo močne, neposredne in precej enostavne tehnike, zato je za dobro izvedbo potrebna natančnost in energična izvedba z naravnim dihanjem. Več o kati in skupini Jion lahko preberete v reportaži Karate na morju z mojstrom Tsukado - Jion z lanskega seminarja.
Matej z otroci med vadbo ročnih udarcev.
Na tokratnem treningu na morju smo obravnavali tudi nekaj enostavnejših izpeljank kakie, pri čemer s partnerjem vadimo ravnotežje v gibanju, odzivnost, percepcijo in tudi subtilnost. Kakie nas je potem vodil v razumevanje speljevanja partnerjevega napada, na osnovi česar smo v tem smislu vadili randori z enim ali dvema partnerjema.

Letošnje druženje v Pacugu je bila naša zadnja dejavnost pred poletnimi počitnicami. Letos smo tako tu dočakali prvi poletni dan - domov smo se odpravili samo nekaj ur pred poletnim solsticijem. Toda kljub temu je bilo vreme precej prizanesljivo in so bile temperature za vadbo na prostem več kot primerne.

Naj dobra volja in prijateljsko vzdušje, ki je vladalo med udeleženci treninga na morju, pri vseh trajata še vse poletje! Vsem hvala za udeležbo in trud! Znova se vidimo, še preden bo poletja konec.

​Karate na morju z mojstrom Tsukado, 2014 - Jion

13. - 15.06.2014 | Pacug, Slovenija

Od 13. do 15. junija 2014 je v organizaciji Inštituta 108 v čudovitem okolju letovišča v Pacugu potekal karate seminar na prostem. Seminar bo vsem udeležencem gotovo dolgo ostal v spominu, saj je bil po treh letih na istem mestu naš gost ponovno japonski mojster shito-ryu karateja, Sensei Ryozo Tsukada.
Sensei Ryozo Tsukada z učenci ob morju.
Glavna tema seminarja je bila kata Jion. Ker je sestavljena iz močnih, neposrednih in precej enostavnih tehnik, zahteva natančnost in energično izvedbo z naravnim dihanjem. Zato so jo zlahka usvojili tudi mlajši udeleženci seminarja ter tudi tisti s krajšim karateističnim stažem. Borilne aplikacije kate (bunkai) je sensei predstavljal predvsem v smislu vadbe strategije machi-no-sen, pri kateri z linearnim gibanjem hkrati prestrezamo napad in zadajamo kontra-udarec. Vadili smo tudi različne bunkai kumiteje, ki so dodatno pojasnjevali gradnike kate.
Ogrevanje pred treningom.
Kata Jion se je prvotno vadila in ohranjala v starem okinavskem stilu tomari-te. Od tam je našla pot v stil sosednjega mesta, shuri-te, kjer je tudi dobila obliko na katere osnovi se izvajajo današnje različice. Oblika kate pred prehodom iz tomari-te v shuri-te je na žalost izgubljena. Zato lahko rečemo, da gre za shuri-te kato s tomari-te izročilom. Precej bolj nejasen pa je nastanek kate oz. njen izvor pred prihodom v Tomari. V zvezi s tem obstaja več teorij in tudi špekulacij. Ena od njih pravi, da kata izvira iz (okolice) budističnega templja Daci'ensi (veliki tempelj usmiljenja) v Xi'anu na Kitajskem, ki je znan po tem, da so se tam urili v borilnih veščinah. Kata naj bi bodisi nastala v okviru urjenja v tem kitajskem mestu oz. templju bodisi jo je na Okinavi ustvaril nekdo, ki je bil s tem templjem povezan in jo poimenoval po njem (usmiljenje - ci'en - gion - jion).
Otroci med raziskovanjem uporabnosti kate Jion.
Kata Jion daje ime tudi skupini treh kat, ki jih tesno povezujejo izvor, značilnosti in tehnična podobnost. Drugi dve sta kati Jiin in Jitte, ki sta bili na seminarju prav tako deležni svoje pozornosti. Sensei Tsukada ju je obdelal in osvežil z nosilci rjavih in črnih pasov.
Sensei Tsukada med učenjem.
Vsem hvala za odlično družbo in krasno vzdušje! Zahvaljujemo se tudi gostoljubju upravljalcev in osebja otroškega letovišča v Pacugu

​Karate vrtec na morju, 2014

07. - 08.06.2014 | Pacug, Slovenija
V organizaciji Inštituta 108 je od 7. do 8. junija 2014 potekal seminar Karate na morju za otroke. S tem dogodkom smo tudi našim najmlajšim karateistom, predšolskim in tistim iz prvega razreda osnovne šole, ponudili priložnost za trening, igro, druženje in zabavo z vrstniki v gostoljubnem in varnem okolju otroškega letovišča v Pacugu.
Gremo v napad!
Prijetno in pestro okolje nam je kar samo po sebi ponudilo številne možnosti za malo drugačen trening karateja, kot smo ga vajeni. Tek po strminah, napadi iz zasede, obrambe pred številnimi napadalci in vadba kiajev so bili za večino popolnoma nova izkušnja. 
Vadba kate.
Slikali smo črko DO in se seznanili s kaligrafijo, pisanjem japonskih oz. kitajskih pismenk.
Vadba pod skalnimi policami, tik ob morju, je v nas prebudila nove občutke in v nas pustila svoj nepozabni pečat čudovite narave.
Vadba ob morju je v nas prebudila nove občutke.
Skupaj smo spoznali, da je naša pot (DŌ) široka in brezmejna, naše prijateljstvo je srčno. Zato se veselimo, ko se spet dobimo!

​Karate na morju, 2013 - Niseishi

14. - 16.06.2013 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je tretji vikend v mesecu juniju potekal karate seminar na morju. Udeležili smo se ga učenci programov Karate toitsu-do za odrasle in osnovnošolce. Osnovna tema seminarja je bila kata Niseishi.
Osnovna tema seminarja je bila kata Niseishi.
Kata Niseishi ima nekoliko nejasen izvor. Z veliko gotovostjo se domneva, do jo je na Okinavo in s tem v karate pripeljal mojster Seisho Aragaki (1840 - 1918), katerega delo je pomembno vplivalo na razvoj karateja na Okinavi. Aragaki se je v borilnih veščinah uril v mestu Fuzhou v kitajski provinci Fujian, v šoli mojstra po imenu Ryu Ryu Ko. Domneva se, da ga je kate Niseishi naučil asistent v tej šoli: Wai Xinxian.

Mojster Aragaki je s svojim delom pomembno vplival na razvoj karateja na Okinavi, kljub vsemu pa je njegova posebnost, da pravzaprav nikoli ni razvil lastnega stila. Med njegovimi učenci so bili tudi taki, ki so kasneje postali vidni mojstri in nosilci stilov okinavskega in japonskega karateja. Od njih je za nas bržkone najbolj pomembne mojster Higaonna (naha-te).

Ime kate Niseishi pomeni štiriindvajset. Število ima simboličen pomen v budizmu in ga najdemo tudi v številu kroglic v nekaterih izvedbah zapestnega juzu, čeprav ni delitelj števila sto osem. Njegova simbolika je najverjetneje povezana s štiriindvajsetimi pogojenostmi, o katerih je učil Gautama Buda. Razumemo ga pa lahko tudi kot povezavo s Plemenito osemčleno potjo, kjer se z vsakim od členov ukvarjamo celostno, torej s telesom, umom in duhom (8 x 3 = 24).

Neglede na simbolično povezavo z budističnim naukom in filozofskimi temelji karateja sodi kata Niseishi med zahtevnejše kate z zelo zanimivim bunkaijem. Je kata, ki omogoča odrezavo in energično izvedbo, ki jo pestro dela tudi bogat nabor stavov, ki se v kati pojavljajo. Kljub temu so jo s pohvalno marljivostjo dobro usvojili tudi udeleženci z nižjimi stopnjami pasov ter celo naši najmlajši.
Mlajši in starejši udeleženci med vadbo kate.
Poleg osnovne teme smo se ukvarjali tudi z bolj osnovnimi tehnikami - z blokadami seiken gedan barai, age uke in yoko uke, v povezavi s kontra-udarcem tsuki - ki nam jih je sensei prikazal v nekoliko drugačni perspektivi, kot to običajno počnemo pri rednih treningih. K temu smo dodali še kato Miyagi Sanchin, ki je enostavnejša različica kate Sanchin, kot jo je izdelal mojster Miyagi, eden od pomembnih učencev mojstra Higaonne. Ime kate pomeni tri bojevanja in se navezuje na posameznikov trud pri doseganju enosti v telesu, umu in duhu, pri čemer izdatno pomaga tudi ta tip dinamične meditacije. Tehnike so izvedene počasi, tako da izvajalec lahko intenzivno dela na natančnosti gibov in stavov, usklajenosti v dihanju in kontrakciji ter kultivaciji notranje energije s koordiniranim umom in telesom.
Niseishi v vodi.
Kljub temu, da se poletje uradno še ni začelo, smo seminar izvedli v pravem poletnem vremenu in vzdušju. Tudi morje je imelo že 22 °C, kar je praktično vse udeležence motiviralo h kopanju, plavanju, sončenju in pravi mali uverturi v poletne počitnice. Kot dopolnilo k seminarju smo si tudi tokrat priredili panoramski izlet z ladjico, prosti čas pa je vabil k spontanemu druženju, dodatnim aktivnostim ali pa celo k učenju za šolo ali fakulteto.
Maja s hachimakijem.
Pacug nam je tudi tokrat omogočil lepo doživetje ob koncu šolskega leta. Hvala vsem!

​Karate na morju, 2012 - Jitte

15. - 17.06.2012 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je v pravem poletnem vremenu potekal karate seminar na morju. Udeležili so se ga učenci programov Karate toitsu-do za odrasle in osnovnošolce. Osnovna tema seminarja je bila tradicionalna kata Jitte.
Osnovna tema seminarja je bila tradicionalna kata Jitte.
Kata Jitte, katere ime pomeni deset rok, je del skupine kat Jion, ki so se pod kitajskim vplivom gojile v stilu tomari-te, starem okinavskem slogu, ki se je razvijal in poučeval v mestu Tomari na Okinavi. Kate skupine Jion so kasneje prešle v okinavski stil shuri-te preko katerega so kasneje tudi postale del sistema kat stila shito-ryu.

Kata ponuja zanimive borilne aplikacije, med drugim tudi obrambo pred napadom z dolgo palico (bo). Udeležencem seminarja se je hitro prikupila in dobro so jo usvojili tudi nekateri manj izkušeni karateisti; tudi najmlajši udeleženci, ki so to tudi dokazali s skupinsko demonstracijo.

Poleg osrednje teme smo se ukvarjali tudi z nekaterimi ritmično-borilnimi vajami, s katerimi smo razvijali občutek za delo s partnerjem na krajših distancah, ki jih pogojujejo stavi kihon dachi, ayumi dachi in sanchin dachi. Na krajših distancah se za oceno partnerjeve akcije ne moremo zanašati na vid, zato je pomembno, da smo si domači tudi z vajami, ki krepijo našo intuitivno sposobnost ocene borilne situacije.
Sensei Aleksander Kelšin med razlago.
Tekom vikend seminarja smo se odpravili na izlet z ladjico, ki je nudil lepe razglede na našo obalo in bil v veliko veselje udeležencem vseh starosti. Postanek sredi Piranskega zaliva je nekaj najbolj navdušenih izkoristilo tudi za skakanje v morje in kratko plavanje.

Na zaključnem treningu v nedeljo smo se na vadbo odpravili tudi v morje. Ponovili smo nekaj osnovnih karate tehnik, ki jim je vodni upor dal čisto novo perspektivo. Tudi kata Jitte se je spričo tega odvijala precej počasneje, kot smo želeli. :) Preden smo se vrnili na suho pa smo vodno okolje izkoristili tudi za celostno očiščenje s 108-kratnim tsukijem na kiai!
Trening v vodi je prav posebno doživetje.
Vsi udeleženci seminarja so poskrbeli za krasno vzdušje, ki ga je spremljalo vreme, ki je bilo kot naročeno. Zato je bil naš, zdaj že tradicionalni seminar v Pacugu ne le poučen in tehnično zanimiv, ampak tudi krepčilna sprostitev v prijetni družbi.

Ossu!